Zandvoortse Apotheek

Raadhuisplein 8 2042LR Zandvoort Tel:023-5713185

Medische Encyclopedie

Inhoud

Lage bloeddruk

Wat is lage bloeddruk?

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor een lage bloeddruk. Heb je helemaal geen klachten? Dan is die bloeddruk voor jou waarschijnlijk normaal.

Heb je er wel klachten door? Dan kan je bloeddruk voor jou te laag zijn. Je bloeddruk kan de hele tijd te laag zijn, dus ook als je rustig zit. Of pas lager worden als je gaat staan.

Oorzaken bloeddruk de hele tijd te laag

De hele tijd een lage bloeddruk kan komen door deze dingen:

Oorzaken bloeddruk lager als je gaat staan

Last krijgen van lage bloeddruk als je gaat staan kan hierdoor komen:

  • een ziekte, zoals diabetes of de ziekte van Parkinson
  • je bent ouder dan 75 jaar
  • medicijnen, zoals slaappillen of medicijnen tegen plasproblemen (bijvoorbeeld tamsulosine)

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Heb je geen klachten? Dan hoef je er meestal ook niets aan te doen. Deze bloeddruk is normaal voor je. Gebruik je medicijnen die je bloeddruk lager maken? Praat er dan over met de arts die je behandelt voor je hoge bloeddruk. Bijvoorbeeld een arts in het ziekenhuis of de huisarts.

Heb je wel klachten? En heeft de arts verteld dat je verder geen behandeling of medicijn krijgt? Dan kun je deze adviezen volgen om er minder last van te hebben:

Rustig opstaan

Sta rustig op. Als je ligt, ga dan eerst zitten. Wacht even voordat je gaat staan. Iets stevigs vasthouden kan ook helpen, bijvoorbeeld de armleuning van een stoel of een handvat aan de muur bij de wc.
Word je duizelig of ga je waziger zien? Ga dan weer even zitten. Ga pas lopen als je voelt dat het goed gaat.

Sta extra rustig op als je heel warm bent. Bijvoorbeeld na een warm bad of in de sauna. Je bloedvaten staan door de warmte meer open. Daardoor kan je bloeddruk lager zijn en kun je sneller klachten hebben.

Genoeg drinken

Zorg dat je genoeg drinkt. Met genoeg bedoelen we ongeveer 1,5 liter per dag. En nog meer in deze situaties:

  • heel warm weer
  • veel zweten, bijvoorbeeld als je sport
  • ziek zijn met overgeven of diarree
Adviezen voor bewegen
  • Beweeg genoeg. Ga bijvoorbeeld elke dag een half uur wandelen of fietsen. Probeer niet te lang op bed te liggen overdag. Als je lang op bed ligt, heb je meer last van duizeligheid als je gaat staan.
  • Heb je vooral een licht gevoel in je hoofd als je opstaat? Dan kan het helpen om de spieren van je benen te gebruiken. Bijvoorbeeld een paar keer op je tenen staan of stapbewegingen maken.
    Heb je het als je een tijdje stilstaat? Zet dan het ene been voor het andere en duw de benen tegen elkaar aan. Je bloeddruk wordt dan hoger.
Adviezen voor eten en drinken
  • Drink geen alcohol. Door alcohol kan je bloeddruk lager worden, vooral als je gaat staan.
  • Heb je vooral last na het eten? Eet dan niet te veel ineens. Maar verspreid het eten over de dag.
  • Gaat lopen moeilijk? Gebruik dan bijvoorbeeld een rollator of een stok. Zo is de kans kleiner dat je valt. Lees hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder snel valt.
  • Neem geen extra zout als je een lage bloeddruk hebt. In alles wat je normaal eet zit genoeg zout. Als je extra zout gaat eten, krijg je snel te veel binnen. En dat is slecht voor je nieren.
  • Eet ook niet elke dag drop. Als je een tijd lang iedere dag drop eet, kan je bloeddruk te hoog worden.
Adviezen bij te weinig vocht zoals door overgeven of diarree

Bij vaak overgeven en diarree kun je te veel vocht verliezen. Hierdoor kun je uitdrogen. Dat kan ook gebeuren als het bijvoorbeeld warm weer is en je drinkt te weinig. Kijk wat je moet doen om niet uit te drogen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze dingen hebt:

  • Je verliest veel bloed.
  • Je hebt zwarte poep. Dat kan betekenen dat je darm van binnen bloedt.
  • Je blijft langer dan 3 dagen overgeven of diarree houden.

Bel de huisarts voor een afspraak in deze situaties:

  • Je bent steeds erg duizelig en de adviezen helpen niet genoeg.
  • Je valt.
  • Je loopt heel wankel.
  • Je hebt een lage bloeddruk en gebruikt medicijnen die de bloeddruk lager maken. Bijvoorbeeld plaspillen, bloeddruk-verlagers of medicijnen bij depressie, psychose of plasproblemen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fludrocortison
Fludrocortison wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , ‘orthostatische hypotensie’. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Een enkele keer kan een dergelijk lage bloeddruk ontstaan doordat het lichaam te weinig zouten vasthoudt. Dit middel heeft een zelfde effect als het lichaamseigen aldosteron. Het zorgt ervoor dat het lichaam zouten en water vasthoudt. Hierdoor stijgt de bloeddruk. 

Pyridostigmine
Pyridostigmine wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , ‘orthostatische hypotensie’, bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Domperidon
Domperidon wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk, ‘orthostatische hypotensie’, bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Terug naar overzicht